Tester makro - Råd og advarsler til gravide

Som gravid bør du være oppmerksom på at enkelte matvarer kan inneholde skadelige mikroorganismer eller fremmedstoffer. Under finner du en samlet oversikt over rådene for slike matvarer. 

kaffekopp
Gravide må være forsiktige med kaffe

Spis variert og følg de generelle rådene for god kjøkkenhygiene. Tilstrekkelig varmebehandling dreper sykdomsfremkallende smittestoffer. Les mer om rådene for de ulike produktgruppene ved å velge fra innholdsfortegnelsen på denne siden. 

Ikke drikk eller spis

  • rakfisk
  • sjømat som kan inneholde mye fremmedstoffer (se kapittel om fisk og sjømat)
  • rå/upasteuriserte melk og meieriprodukter
  • myke oster som brie, camembert og blåmuggost
  • rått kjøtt og kjøttprodukter som spekepølse, gravet kjøtt og biff tartar
  • rå spirer 
  • rå egg og produkter med rå egg, når du er utenfor Norden
  • ingefærshots og kosttilskudd med ingefær
  • urten Tulsi (hellig basilikum) 
  • egg fra ville fugler

Varmebehandle

  • kjøtt
  • visse importerte vegetabiler: fryste bær, rå sukkererter, rå minimais, rå asparges og friske krydderurter 
  • rå bønner, rå sjampinjong, rå bambusskudd og rå kassava 

Begrens inntaket av

  • koffein (maks 200 mg per dag, ca. 1–2 kopper kaffe) 
  • kosttilskudd (konsulter legen din) 
  • lakris 

Spis dette så tidlig som mulig i holdbarhetstiden: 

  • gravet og røkt fisk
  • oppskåret vakuumpakket kjøttpålegg 

Vær spesielt nøye med hygiene og kjøling av

  • sushi og sashimi

Har du spørsmål om kosthold mens du er gravid?

Ta kontakt med helsestasjon, jordmor eller fastlege.

Hvis du er i tvil om et produkt, kan du ta kontakt med produsenten eller importøren for å forhøre deg. Det er produsentene som kjenner produktene sine best, og det er også deres ansvar å sikre at maten de produserer er trygg.

Andre nyttige lenker

Kjøkkenhygiene 

Tilbaketrekkinger og tilbakekallinger

Gravid (helsenorge.no) 

FHIs liste over risikoprodukter (fhi.no)

 

Her er makroer i tekstfelt på selve veileder:

Se et annet kapittel i denne veilederen - fisk og sjømat

kjøkkenhygiene - som ikke er en bit i veilederen, men dukker opp likevel

 

Regelverk

  1. Hundeforskriften
  2. manuell tekst

Bakgrunn for rådene

Skadelige bakterier og parasitter  - faglig råd med makro

Som gravid bør du unngå matvarer som kan inneholde parasitten Toxoplasma og bakterien Listeria, da disse kan føre til alvorlige infeksjoner som kan skade fosteret. 

Toxoplasma 

Toxoplasma (T. gondii) kan føre til abort, misdannelser eller andre alvorlige skader på barnet. Denne parasitten kan overføres gjennom forurenset mat, uvaskede grønnsaker eller dårlig varmebehandlet kjøtt. Den finnes også i kattedyr, så unngå direkte kontakt med katteavføring. Toxoplasma dør ved varmebehandling og ved dypfrysing i flere døgn ved minst -18 °C. 

Råd for å unngå Toxoplasma 
  • Ikke spis rått kjøtt, inkludert spekepølse, kaldrøkt og gravet kjøtt.
  • Vask eller skrell frukt, bær og grønnsaker.
  • Unngå kontakt med katteavføring. Hvis du må skifte sand i kattekassa, bruk hansker og vask hendene grundig etterpå. 

Listeria  

Listeria finnes i jord, vegetasjon og tarmen hos mange dyr. Gravide er spesielt utsatt for listeriose, som kan føre til spontanabort, dødfødsel eller alvorlig sykdom hos nyfødte. Bakterien kan formere seg ved kjøleskapstemperatur og finnes i matvarer med lang holdbarhet, som spises uten oppvarming. 

Råd for å unngå Listeria 

Ikke spis

  • rått kjøtt 
  • rå/upasteurisert melk og meieriprodukter laget av slik melk 
  • myke oster som brie, camembert og blåmuggost 
  • rå spirer 

Spis gravet og røkt fisk, samt oppskåret vakuumpakket kjøttpålegg, så tidlig som mulig i holdbarhetstiden. Husk at holdbarhetsdatoen gjelder for uåpnede pakker, så spis innholdet raskt etter åpning. 

Tiltak du kan gjøre hjemme for å unngå vekst av Listeria-bakterien   
  • Hold kjøleskaptemperaturen på maks 4 grader.   
  • Unngå at produktene ligger for lenge i romtemperatur.

Les mer hos andre

Tester makro i faglig råd:

lenker til annet kapittel:

Gravide bør ikke spise mye lakris

lenker til underkapittel:

Fremmedstoffer og miljøgifter

 

Bakgrunn for rådet

Fremmedstoffer og miljøgifter

Det finnes en rekke stoffer som har uheldige helseeffekter og som det derfor er nødvendig å begrense inntaket av. 

Noen er naturlig forekommende, som for eksempel mykotoksiner, plantetoksiner og enkelt tungmetaller.

Andre er menneskeskapte, som for eksempel PCB, PFAS, ulike bekjempelsesmidler mot ugress og skadedyr og bromerte flammehemmere. Dioksine, PVB og PFAS er eksempler på stoffer som er tungt nedbrytbare og oppkonsentreres i næringskjeden. Inntak fra maten vil ikke gi akutt forgiftning, men  et for høyt inntak over tid kan gi langtidsvirkninger. Kjente skadevirkninger er nedsatt læreevne, nedsatt immunforsvar, nedsatt forplantningsevne og økt risiko for kreft og hjerte-og karsykdommer. 

Miljøgifter 

Miljøgifter er kjemiske forbindelser som kan forurense mat gjennom luft, vann, gjødsel, jord, dyrkningsmedier og fôr. De brytes ned sakte og kan samle seg opp i mat og kan gi alvorlige langtidseffekter. De kan kan forurense mat gjennom luft, vann, gjødsel, jord, dyrkningsmedier og fôr.

Eksempler på miljøgifter er dioksiner, polyklorerte bifenyler (PCB), bly, kvikksølv, kadmium og poly- og perfluoralkylstoffer (PFAS). 

Mer informasjon

Miljøgifter 


Fisk og sjømat

Sjømat kan inneholde Listeria. Som gravid er det derfor enkelte produkter du bør være oppmerksom på.

Foto: Colourbox

Bakterien overlever røyking, frysing, salting og graving, og vokser ved kjøleskapstemperatur. I produkter som ikke varmebehandles slik at bakterien drepes, er det en fare for at bakterien får utvikle seg til helseskadelige mengder i løpet av holdbarhetstiden.

Ikke spis rakfisk 

Som gravid bør du unngå å spise rakfisk. Hvis produktet er forurenset med Listeria, er det en fare for at bakterien får utvikle seg til helseskadelige mengder i løpet av holdbarhetstiden. 
 
Rakfisk har gitt flere listerioseutbrudd. 

Spis gravet og røkt fisk så tidlig som mulig i holdbarhetstiden  

Med "så tidlig som mulig" mener vi innen en til to uker etter at produktet er produsert.

Dette er produkter med lang holdbarhetstid, hvor Listeria kan vokse til helseskadelige mengder. Kort lagringstid gjør at Listeria får mindre tid til å vokse, og konsentrasjonen av Listeria tidlig i holdbarhetstiden er derfor lavere enn på slutten. Spis derfor gravet og røkt fisk så tidlig som mulig i holdbarhetstiden.

Når produsentene ikke merker produktene med produksjonsdato, er det vanskelig for deg som forbruker å vite hvor ferskt produktet er. Holdbarhetstiden produsentene setter på disse produktene vil også variere. Hvis du er i tvil om hvor ferskt produktet er, kontakt produsenten, eller ikke spis disse produktene.   
  
Husk at holdbarhetsdatoen gjelder for uåpnede pakker. Spis derfor produktet raskt etter åpning. 
  
Røkt laks og ørret har gitt flere sykdomsutbrudd med Listeria de siste årene.  

Sushi og sashimi – viktig med god hygiene og kjøling  

Siden sushi har kort holdbarhet, vil ikke sushien inneholde bakterien i mengder som gir fare for listeriose hos utsatte forbrukere. Det forutsettes at fisk til sushi er produsert under gode hygieniske forhold, er raskt nedkjølt og lagret ved 4 °C eller kaldere.  

Sashimi skiller seg fra sushi ved at den ikke har eddiksmarinert ris. Det fører til at Listeria vokser fortere, og det er derfor betydelig større sannsynlighet for at konsentrasjonen av Listeria er høyere i sashimi enn i sushi. Det er derfor ekstra viktig at sashimi er produsert under gode hygieniske forhold, raskt nedkjølt og lagret ved 4 °C eller kaldere helt frem til servering.  

Slik lagar du sushi som er trygg å ete

Ikke spis sjømat som kan inneholde mye fremmedstoffer 

Dette gjelder

  • blåkveite over tre kilo  

  • ferskvannsfisk fra selvfangst  

  • eksotisk fisk som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk. Tunfisk på boks er helt trygt.  

  • fiskelever og produkter med fiskelever, som for eksempel rognleverpostei 

  • brunmat i krabbe, fordøyelseskjertelen i kamskjell og nyren i o-skjell 

Enkelte havner og fjorder langs kysten av Norge er spesielt forurenset. Gravide bør unngå fisk og skalldyr som er fanget nær eksisterende eller tidligere industriområder på grunn av faren for miljøgifter.  

Et godt råd er å variere mellom ulike typer fisk, og mellom mager og fet fisk.  

Andre nyttige lenker

Bakgrunn for rådet


Melk og meieriprodukter

Som gravid er det noen meieriprodukter du bør unngå. Dette er fordi de kan inneholde sykdomsfremkallende mikroorganismer som Listeria. 

Foto: Colourbox

Ikke drikk eller spis 

  • rå melk  
  • myke oster som brie, camembert og blåmuggoster 
  • upasteuriserte meieriprodukter 

Pasteurisering betyr at produktet er varmebehandlet til over 72,5 grader i minst 15 sekunder.

Flere oster kan være laget av upasteurisert melk (rå melk). Osteprodusentene i Norge og EU er påbudt å merke disse ostene spesielt. 

Oster av rå melk skal merkes med "Framstilt av ikke-pasteurisert melk" eller "Framstilt av rå melk". Informasjonen finnes ofte i ingredienslisten. 

Kontakt produsenten eller importøren hvis du er usikker på et osteprodukt. 

Alle oster er trygge når de er varmebehandlet til over 70 grader, som på pizza eller i varme retter.   

Andre nyttige lenker:

Rå melk bør varmebehandles  

Hvilke oster kan gravide, eldre og personer med nedsatt immunforsvar spise    


Kjøtt og vilt

Rått kjøtt og oppskåret vakuumpakket kjøttpålegg kan inneholde sykdomsfremkallende mikroorganismer som Listeria og Toxoplasma. Som gravid er det derfor enkelte produkter du ikke bør spise. 

Foto: Colourbox

Ikke spis rått kjøtt 

Ikke spis rått kjøtt (spekepølse, gravet kjøtt, biff tartar) når du er gravid. 

Ikke smak på rått kjøtt, kjøttdeig eller farse under matlagingen. Det kan inneholde  bakterier eller parasitter.

Listeria overlever røyking, frysing, salting og graving og vokser ved kjøleskapstempratur. I produkter som ikke varmebehandles slik at bakterien drepes, er det en fare for at bakterien utvikler seg til helseskadelige mengder i løpet av holdbarhetstiden. 

Hele saltede spekeskinker er tryggere enn spekepølse når det gjelder Listeria. Dette skyldes at spekepølseproduksjon innebærer flere trinn og høyere risiko for forurensning. 

Hele saltede spekeskinker og fenalår kan dypfryses i flere døgn ved minst –18 grader, for å drepe parasitten Toxoplasma

Spis oppskåret vakuumpakket kjøttpålegg så tidlig som mulig i holdbarhetstiden 

Kjøttpålegg som oppskåret skinke, servelat, rull og sylte spises så tidlig som mulig i holdbarhetstiden. Husk at holdbarhetsdatoen gjelder for uåpnede pakker. Spis derfor pålegget raskt etter åpning. 

Kjøttpålegget er merket med “siste forbruksdag” (dag og måned). Regelverket krever ikke merking med produksjons- eller pakkedato, noe som gjør det vanskelig å vite hvor ferskt produktet er. Med "så tidlig som mulig i holdbarhetstiden" mener vi innen en til to uker etter produktet er produsert. Er du i tvil, kontakt produsenten. 

Oppskåret kjøttpålegg kan bli forurenset etter varmebehandling, ved slicing eller pakking av pålegg. Dette er produkter med lang holdbarhetstid, hvor Listeria kan vokse i helseskadelige mengder. Kort lagringstid gjør at Listeria får mindre tid til å vokse. 

Hvis du bruker kjøttpålegg i en varmrett, vil eventuelle Listeria-bakterier bli drept. Du kan varmebehandle maten til det kaldeste punktet holder 75 grader. 

Følg produsentens anvisninger 

Produkter som kjøttkaker, hamburgere og pølser skal som regel varmebehandles hjemme. Dette er angitt på pakningen. 

Unngå viltkjøtt skutt med blyholdig ammunisjon

Vilt skutt med blyholdig ammunisjon kan inneholde rester av bly. 

Bly blir bygget inn i skjelettet i stedet for kalsium. Dersom gravide og kvinner som ammer ikke får i seg nok kalsium, kan dette blyet bli frigjort fra skjelettet. Mor kan da få et blynivå i blodet som skader barnet. 

Du kan spørre i butikken eller snakke med jegeren du fikk kjøtt av. Det er de som selger kjøttet, jeger og produksjonsvirksomhet som har ansvar for å sikre at kjøttet er trygt. 

Avgrens inntaket av viltkjøtt med blyrestar 

Bakgrunn for rådet


Vegetabiler

Som gravid er det viktig at du følger de generelle rådene for trygge frukt, bær og grønnsaker. Det er også noen produkter som du bør unngå eller varmebehandle. 

Foto: Colourbox

Frukt, bær og grønnsaker dyrkes gjerne ute i et lite kontrollerbart miljø og kan noen ganger være forurenset med sykdomsfremkallende bakterier, virus og parasitter, som Toxoplasma og Listeria. 

Generelle råd

  • Skyll alltid frukt, bær og grønnsaker grundig. 
  • Frukt med skall bør være ren og tørr på utsiden før oppdeling. Dette er spesielt viktig for melon, som har en høyere pH i fruktkjøttet, som kan gi gode vekstvilkår for bakterier som Listeria
  • Oppskåret frukt og grønnsaker bør oppbevares kjølig.

Ikke spis rå spirer

Dette gjelder for eksempel alfalfa- og bønnespirer.

Spirer dyrkes gjerne i et varmt og fuktig miljø som gir gode vekstvilkår for bakterier som kan finnes på frøene, som Listeria. Listeria dør ved varmebehandling, så du kan spise spirer som er varmebehandlet.

Varmebehandle

Noen importerte produkter, spesielt fra land med varmere klima, bør varmebehandles som en ekstra forholdsregel for å unngå smittestoffer.

Dette gjelder

  • fryste bær 
  • rå sukkererter, rå minimais og rå asparges 
  • friske krydderurter 

Noen grønnsaker inneholder spesielle kjemiske stoffer som gjør at produktet må varmebehandles for å være trygt. 

Dette gjelder

  • rå bønner, sjampinjong, bambusskudd og kassava 

Les mer om rådene for trygge frukt, bær og grønnsaker 

Bakgrunn for rådet


Lakris og ingefær

Gravide bør ikke spise mye lakris på grunn av skadelige effekter av glycyrrhizinsyre, et hormonforstyrrende stoff som finnes i lakrisplanten. 

Gravide bør unngå ingefærshots og kosttilskudd med ingefær. Bakgrunnen er dyreforsøk som viser at store mengder ingefær kan gi økt risiko for abort.  

kjøkkenhygiene

Gravide og ingefær - makro i faglig råd

Mattilsynet advarer gravide mot å drikke ingefærshots og kosttilskudd med ingefær. 

Her er en makro i faglig råd som bor et annet sted, lenker til annet kapittel: 

vegetabiler

Her er en makro som lenker til et underkapittel:

Fremmedstoffer og miljøgifter

 

 

Ingefær i høye konsentrasjoner, for eksempel i shots, har vist seg å gi økt risiko for abort i dyrestudier. Akkurat hvilke stoffer i ingefær som gir denne effekten eller hvor store mengder som må til, vet man ikke. Foreløpig er ikke dette vist hos mennesker, men av føre-var hensyn går danske matmyndigheter ut med denne advarselen.

Folkehelseinstituttet støtter konklusjonen i den vitenskapelige rapporten som danner grunnlaget for advarselen, og mener at dette også er relevant for gravide kvinner i Norge.

Jeg er gravid og har drukket ingefærshots, hva gjør jeg nå?

Dersom du har drukket ingefærshots eller inntatt kosttilskudd av ingefær under svangerskapet, anbefaler vi at du stopper med det frem til barnet er født.

Kan jeg drikke ingefær-te mot svangerskapskvalme?

Med utgangspunkt i kunnskapen vi har i dag, er det høye konsentrasjoner av ingefær det advares mot, noe vi vet kan finnes i shots og kosttilskudd. Vi har ingen holdepunkter for å mistenke at te kan inneholde like høye konsentrasjoner som shots, med mindre man lager te med høy konsentrasjon av ingefær.

Hvorfor er det greit å spise mat med ingefær, men ikke drikke shots eller ta kosttilskudd med ingefær?

Den danske rapporten henviser til at ingefær kan brukes i alminnelige mengder (som krydder) i matlaging også når man er gravid, og at det først er økt risiko når gravide inntar store mengder ingefær, som for eksempel i ingefærhots som kan inneholde høye konsentrasjoner.

Kan jeg spise ingefær som tilbehør til sushi når jeg er gravid?

I den danske rapporten er det ikke vurdert helsefare når ingefær spises som tilbehør, for eksempel til sushi. Dette er derfor et spørsmål vi ikke har et godt svar på. Vi har ingen holdepunkter for å advare gravide mot at små mengder ingefær brukes som krydder eller ingrediens i matlagingen. Vil du være på den sikre siden kan du begrense mengden eller la være å spise ingefær som tilbehør til sushi under svangerskapet.

Trygg tilbereding av sushi

Hvor mye ingefær kan jeg spise/drikke under svangerskapet før det gir en økt risiko for abort?

Det er et vanskelig spørsmål å svare på. Som den danske rapporten også påpeker, mangler vi kunnskap om ingefær og helseeffekter hos gravide, og konklusjonen i rapporten er basert på dyreforsøk.

I et av dyreforsøkene ble rottene gitt 20–50 gram (g) frisk, revet ingefær blandet med 1 liter vann. Selv den laveste dosen med 20 g ingefær ga økt forekomst av abort.  Rapporten oppgir at den lave dosen tilsvarer 1784 milligram (mg) ingefær per kilo kroppsvekt for en rotte.

Til sammenligning vil en kvinne på 70 kg få i seg mellom 24 og 329 mg ingefær per kilo kroppsvekt om hun drikker en shot med ingefær per dag. Dette er basert på data som viser at en ingefærshot vanligvis inneholder mellom 1,7 og 23 g ingefær. Dette regnestykket viser at en kvinne på 70 kg vil få i seg langt mindre ingefær (24–329 mg) om hun drikker en shot per dag, sammenlignet med rottene i forsøket (1784 mg).

Likevel er det grunn til bekymring. Den viktigste årsaken er at dyreforsøkene ikke gir svar på om også mindre mengder ingefær ville gitt en økt forekomst av abort hos rottene. Videre kan man ikke nødvendigvis overføre resultatene fra dyreforsøk direkte til mennesker. Den danske rapporten tar høyde for en sikkerhetsfaktor på 100 (som er vanlig i risikovurdering av helsefare når data kommer fra dyreforsøk) og konkluderer med at man ikke kan utelukke risiko for fostre når gravide kvinner inntar ingefær i de mengder som finnes i en ingefærshot.

Les advarselen om at gravide bør unngå ingefærshots og kosttilskudd med ingefær

Råd til gravide om at undgå ingefærshots (dtu.dk)


Koffeinholdige drikker

Både kaffe, sjokoladedrikk, te, cola og energidrikker inneholder koffein. Koffein i store mengder under graviditeten kan øke risikoen for negative helseeffekter hos fosteret. 

Foto: Colourbox

Begrens mengden koffein 

Maksimal anbefalt mengde under graviditeten er 200 mg daglig.  

Liste over koffeininnhold 

Listen viser mengde koffein i ulike typer kaffedrikker (per dl drikke):  

  • filterkaffe: 40 mg  
  • pulverkaffe: 45 mg  
  • espresso: 268 mg  
  • svart te: 22 mg  
  • coladrikk: 10 mg  
  • energidrikk: 32 mg  
  • kakao- og sjokoladedrikk: 16 mg

Bakgrunn for rådet

Det er dokumentert i flere studier, inkludert Den norske mor, far og barn-undersøkelsen (MoBa), at koffeininntak i svangerskapet øker risikoen for veksthemming av fosteret (EFSA, 2015). 

Flere studier, inkludert MoBa (Papadopoulou og medarbeidere, 2018), har også vist at denne veksthemmingen øker barnets risiko for overvekt og fedme senere i livet (Frayer & Kim, 2020). 

Koffein og koffeinholdige drikker (fhi.no)


Urtete og kosttilskudd med hellig basilikum (Tulsi)

Gravide bør unngå urtete og kosttilskudd med hellig basilikum (Tulsi)

Foto: Colourbox

Hellig basilikum er en annen planteart enn krydderurtene basilikum og thaibasilikum, som er vanlig i dagligvarebutikker.

Basilikum og thaibasilikum tilhører Ocimum basilicum-artene, mens hellig basilikum hører til Ocimum tenuiflorum-artene.

Hellig basilikum, også kjent som Tulsi (Ocimum tenuiflorum L./Ocimum sanctum L.), er en plante som brukes i urtete, kosttilskudd og enkelte matretter. 

Bakgrunn for rådet


Plukking av fugleegg

Måseegg inneholder høyt nivå av miljøgifter. Gravide bør derfor ikke spise måseegg. 

Egg fra andre ville fugler er ikke undersøkt, men egg fra andre typer fiskespisende fugl har mest sannsynlig også høyt hold av miljøgifter (for eksempel ærfuglegg). 

Bilde av måseegg
Gravide bør ikke spise måseegg. Foto: Colourbox

 


Råd på reise utenlands

Mange land har en høyere forekomst av skadelige bakterier og parasitter enn vi har i Norge. Det er derfor klokt av deg som gravid å være ekstra forsiktig med mat i utlandet.

De hygienereglene du praktiserer i Norge, må praktiseres enda strengere i utlandet. Unngå spesielt rått kjøtt og rå fisk. Vask eller skrell rå grønnsaker, frukt og bær. 

Det anbefales ikke å spise rå egg og produkter med rå egg når du er utenfor Norden:  Egg og salmonella. 

Ha rådene i bakhodet også når du er på restaurant. Snakk gjerne med helsepersonell før du reiser. 

Viktige råd for god reise (fhi.no)


artikkel for testens skyld


avsnitt med regelverk som bor utenfor veileder

Dette er ingressen på første regelveileder.

 

Dette er brødteksten på første regelveileder. 

Her kan det også ligge bilder. 

 

Regelverk

Gjødselvareforskriften

Forskrift om produksjon, omsetning og import av gjødselvarer av organisk opphav og visse uorganiske gjødselvarer (gjødselvareforskriften) (FOR-2025-01-29-116)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Avsnitt som er lagt til

Dette er et avsnitt med regelverk

Regelverk

Sjøpattedyrforskriften
Forskrift om særlige hygieneregler for næringsmidler fra sjøpattedyr (FOR-2019-03-27-397)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no


Regelveiledning med avsnitt og makro - bor under veileder

Dette er ingressen til en regelveiledning med avsnitt. Vi skal teste makro

Dette er tekstfeltet. Her legger vi en makro

Makro

Fisk og sjømat

 

Dette er det første avsnittet

Her er tekst, og jeg legger også inn en makro.

Makro

Koffeinholdige drikker

 

Regelverk

Fôranalyseforskriften
Forskrift om fastsettelse av metoder for prøvetaking og analyse i forbindelse med offentlig kontroll av fôrvarer (fôranalyseforskriften) (FOR-2020-02-28-702)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Avsnitt 2

Lager en makro her også

Råd på reise utenlands

 

Regelverk

Gjødselvareforskriften
Forskrift om produksjon, omsetning og import av gjødselvarer av organisk opphav og visse uorganiske gjødselvarer (gjødselvareforskriften) (FOR-2025-01-29-116)
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no


Test regelveiledning med avsnitt 2

Dette er ingressen på nr 2. Nedenfor kommer både "vanlig" tekst og avsnitt som er lagt til 

Dette er teksten til nr. 2

Jeg skriver et par linjer bare for å sjekke.

Her er en makro

Test avsnitt med regelverk 1

Regelverk

Overskrift avsnitt

Prøver på trekkspill her.

Dette er et avsnitt som er lagt til

Det er ikke mye tekst her, men litt lovverk

Regelverk

Myndighetsfordeling etter matloven
Myndighetsfordeling etter lov om matproduksjon og mattrygghet mv. (matloven) (FOR-2003-12-19-1790)
Se hele delegeringen (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Overskrift på enda ett avsnitt

Dette er brødtekst på enda ett avsnitt. 

Lurer på om det blir trekkspill her. Isåfall skal bare overskriften synes.

Regelverk

Delegering av myndighet fra hovedkontoret til regionene

Kilde: Lovdata.no


Varslingsplikt

Transportenheter skal varsle Mattilsynet ved mistanke om listeført sykdom på fisk som transporteres eller håndteres, og ved alvorlige hendelser som har gitt vesentlig nedsatt fiskevelferd.

For å varsle om velferdshendelser eller sykdom, meld inn via Mattilsynets varslingssider. 

Transportenheten har selvstendig varslingsplikt. Det skal komme klart frem i internkontrollsystemet hvilke hendelser, både for mistanke om listeførte sykdommer, biosikkerhetsbrudd og redusert fiskevelferd, som skal varsles til Mattilsynet og hvem som har ansvar for å utføre varsling.

Eksempler på hendelser som krever varsling til Mattilsynet kan være: Mistanke om listeført sykdom (PD, ILA, m.fl.) som avdekkes ved transport, hendelser som har medført vesentlige velferdsmessige konsekvenser for fisken, herunder sykdom, skade eller teknisk svikt, samt hendelser som krever avliving av fisk.

Tester makro

Plukking av fugleegg

Ny transportenhet

Regelverk

  1. Dyrehelseforskriften § 7
  2. Forskrift om transport av akvakulturdyr § 10
Dyrehelseforskriften § 7
§ 7. Meldeplikt for akvatiske dyr
Ved grunn til mistanke om forekomst eller ved påvisning av en listeført sykdom hos akvatiske dyr som nevnt i vedlegg II til forordning (EU) 2016/429, eller i nasjonal sykdomsliste for akvatiske dyr i § 6, unntatt lakselus, skal driftsansvarlige og enhver fysisk eller juridisk person umiddelbart melde fra til Mattilsynet.
Ved unormal dødelighet, andre tegn på sykdom eller vesentlig redusert produksjonstakt av ukjent årsak hos akvakulturdyr, skal driftsansvarlige så snart som praktisk mulig sikre at veterinær eller fiskehelsebiolog vurderer helsesituasjonen i hele anlegget og gjennomfører relevante undersøkelser og prøveuttak for å fastslå årsaken. Dersom forholdene vedvarer, skal ny vurdering gjennomføres innen 14 dager med mindre årsaksforholdene er entydig og avklart. Driftsansvarlige skal så snart som praktisk mulig melde fra til Mattilsynet dersom årsaksforholdene fortsatt er uavklart etter at ny vurdering er gjennomført.
Ved unormal dødelighet og andre tegn på alvorlig sykdom hos viltlevende akvatiske dyr, skal enhver fysisk eller juridisk person så snart som praktisk mulig melde fra til Mattilsynet.
Melding skal gis på den måten Mattilsynet anviser.
Se hele forskriften (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no


En helt vanlig regelveiledning -med makro


Test av regelverk

Virksomheten skal varsle Mattilsynet om overskridelser av noen krav i regelverket. Disse kravene angår blant annet overskridelse av grenseverdier eller utrygge produkter.

kaffekopp
Kaffe er godt

For virksomheter som produserer melk og melkeprodukt er det også meldeplikt for følgende:

  1. når geometrisk gjennomsnitt viser overskridelse av grenseverdiene for kimtall i rå melk,
  2. når geometrisk gjennomsnitt viser overskridelse av grenseverdiene for somatisk celletall i rå melk,
  3. overskridelse av antibiotika,
  4. overskridelse av kimtall rå melk/behandlet melk før bearbeiding av produktene.

Animaliehygieneforordningen art. 3.1, jf. vedlegg III, avsnitt IX

 

Regelverk

  1. Forvaltningsloven - fvl
  2. Kosmetikklova

Forvaltningsloven - fvl

Lov om behandlingsmåten i forvaltningssaker (forvaltningsloven) (LOV-1967-02-10)
Se hele loven (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no

Kosmetikklova

§ 16. Tilsyn og vedtak
Tilsynsorganet fører tilsyn og kan gjere nødvendige vedtak om å forby utvikling, produksjon, import, tilarbeiding, distribusjon, eksport og omsetning av produkt, og om beslaglegging, destruksjon og stenging av verksemda.
Tilsynsorganet kan påleggje den som er ansvarleg for verksemda, å dekkje faktiske kostnader i samband med beslaglegging, destruksjon og stenging av verksemda.
Dersom pålegga ikkje blir følgde, dersom det er ukjent kven som er ansvarleg, eller dersom det er nødvendig å få gjennomført tiltak raskt, kan tilsynet sjølv gjennomføre tiltak som er nemnde i første ledd. Tiltak kan gjennomførast på kostnad av den ansvarlege. Skuldige beløp er tvangsgrunnlag for utlegg.
Tilsynsorganet kan, dersom viktige samfunnsinteresser tilseier det, eller av omsyn til dei internasjonale pliktene Noreg har, fastsetje, endre eller oppheve tidsavgrensa forskrifter utan føregåande høyring og kunngjere forskrifter på særskild måte.
Offentlege styresmakter pliktar på førespurnad frå tilsynet å gi nødvendige opplysningar utan hinder av teieplikta. Politi, tollverk, kystvakt og kommunar skal på førespurnad yte hjelp til tilsynet.
Departementet bestemmer kva for eit forvaltningsorgan som skal vere tilsynsorgan etter lova.
Se hele loven (lovdata.no)

Kilde: Lovdata.no